03 Januari 2016

Keikhlasan Terhadap Perjuangan Islam

Bukan mudah untuk kita menjadi ikhlas. Suatu ketika, saya ditanya oleh ayah saya, "Kamu masuk PAS ni, pergi mesyuarat ke sana sini, tak kan kamu tak dapat apa-apa elaun?".

Saya senyum dan faham terhadap soalan ayah. Beliau risaukan anaknya tak berduit, apatah lagi dengan keadaan kami yang telah berkeluarga. Saya pula, tidak pernah terfikir untuk meminta sesuatu Bahkan, duit yang diperolehi, biasanya diserahkan semula sebagai infak. Malu untuk saya ambil dengan amal islami yang tidak seberapa.

Perjuangan bukan mudah walaupun nampak seronok. Seorang pejuang boleh kalah dengan wang. Wang pula adalah keperluan.

KEIKHLASAN TERHADAP PERJUANGAN ISLAM
Oleh: Al-Fadhil Ustaz Nasrudin bin Hasan At-Tantawi [Ketua Penerangan PAS Pusat]

Keikhlasan adalah rahsia antara seorang pejuang dengan Tuhannya. Ia pula menjadi sumber utama yang menentukan nusrah (pertolongan) dalam mencapai kemenangan daripada Allah. Keikhlasan seorang pejuang merupakan jambatan utuh antara dirinya dengan Allah dan ini memudahkan urusan membina hubungan erat (taqarrub) yang berterusan. Melalui hubungan erat inilah pula akan disalurkan pertolongan dan kemenangan.

Masakan tidak, kerana keikhlasan melahirkan kesungguhan bekerja dan bertugas tanpa mengharapkan balasan atau imbuhan dunia yang sedikit. Kesungguhan tersebut pula akan menghasilkan kualiti perjuangan yang tinggi malah turut merningkatkan reputasi pejuang itu sendiri.

Keikhlasan turut berfungsi sebagai formula yang sangat berkesan untuk membunuh virus yang terbit dari sifat mazmumah (negatif) seperti:

1- Riya’ : bekerja untuk diperlihatkan kepada umum kononnya ia seorang yang rajin dan tekun sedang prestasinya merosot jika tiada orang melihat aksinya.

2- U’jub : bangga diri kerana telah banyak memberi sumbangan kepada jamaah dan merasakan orang lain tidak sepertinya.

3- Hubbu Riyasah : cinta jawatan sehingga mendorong berlakunya lobi melobi, politik cantas, gerakan sulit menjatuhkan rakan, membunuh karektor, fitnah) dan sebagainya yang merosakkan keikhlasan beramal dengan amal Islami.

Tanpa keikhlasan dalam perjuangan, biarpun sehebat mana pengaruh dan publisiti yang berjaya diraih kesannya sangat memudaratkan jamaah. Paling minima kesan yang bakal diterima ialah hilangnya keberkatan dan kemanisan berjuang. Seterusnya mencetuskan pelbagai konflik dalaman yang melambatkan perjalanan jamaah dan kemuncaknya ialah Allah swt membatalkan jadual kemenangan yang telah dijanjikan-Nya.

Terdapat berberapa tanda keikhlasan dalam perjuangan Islam :-

Petanda Satu : Nawaitu yang jelas dan tepat hanya kerana Allah, tidak kerana target nak jadi ketua atau seumpamanya sehingga melanggar disiplin amal Jama’ie atau membina imej diri sehingga merempuh sistem syura dalam amal Islami.

“Sesungguhnya amalan berasaskan niat dan sesungguhnya bagi setiap individu terpulang kepada apa yang diniatkan, maka barangsiapa yang berhijrah kerana Allah dan Rasul-Nya maka hijrahnya kembali kepada Allah dan Rasul-Nya dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia (tujuan keduniaan) yang ingin diperolehinya atau kerana perempuan yang ingin dikahwininya maka hijrahnya kembali kepada tujuan asal hijrah yang ia lakukan.”
[Riwayat Bukhari dan Muslim]

Nawaitu yang betul sangat diperlukan oleh seorang pejuang kerana ia kelak akan berfungsi sebagai senjata dan penangkis agar ia tidak gugur dari perjuangan suci ini sekalipun diuji dan digoncang perasaannya. Hasil nawaitu yang ikhlas ini mercerna 5 sifat positif bagi seorang pejuang iaitu ;

1. Jiwa yang tenang
2. Rohani yang kuat
3. Istiqamah terhadap tugas
4. Semua tugas menjadi ibadat
5. Beroleh ganjaran dalam tugas

Petanda Dua : Bekerja dan bertugas walau tanpa jawatan. Jawatan hanya menjadi alat dan pengagihan tugas, bukan platform amal. Sikap hanya aktif semasa memegang jawatan dan menghilangkan diri dikala tidak berjawatan adalah sikap negatif yang menzahirkan ketidakikhlasan dalam perjuangan. Contohilah Khalid ibn al-Walid yang menerima surat pemecatan di tengah medan perang dari Amir al-Mukminin Umar al-Khattab, tetapi Khalid al-Walid meneruskan perjuangan sehingga perang selesai, baharulah surat itu diwartakan kepada umum.

Lantas sahabat mempersoalkan kenapa Khalid al-Walid terus berperang walhal ia tidak lagi menjadi ketua turus tentera waktu itu. Khalid al-Walid mengemukakan jawapan yang cukup jelas mempamerkan keikhlasan seorang pejuang bahawa ia berjuang dan berperang bukan kerana Umar tetapi kerana Allah.

Petanda Tiga : Bersedia menerima dan memberi nasihat atau teguran, kerana sikap ini bukan sahaja menyuburkan budaya At-Tanasuh (nasihat-menasihati) dikalangan anggota parti / jamaah malah menyemarakkan semangat keikhlasan berjuang. Justeru mereka yang memperjuangkan kepentingan peribadi dan merasakan hanya dirinya yang betul, pasti tidak akan memiliki sikap tersebut.

“Agama ialah nasihat, lantas kami bertanya; Bagi siapa? Rasulullah menjawab, bagi Allah, Kitab-Nya, Rasul-Nya, pemimpin muslimin dan orang-orang awam mereka (Muslimin).”
[Riwayat Muslim]

Petanda Empat : Tidak bermain alasan untuk mengelak diri dari aktiviti jamaah. Sebaliknya gigih berikhtiar untuk melaksanakan tanggungjawab dan amanah dalam apa jua keadaan sekalipun.

“Orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tidak akan meminta izin kepadamu untuk (tidak turut) berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui akan orang-orang yang bertaqwa. Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya.”
[Surah al-Taubah : 44 - 45]

Petanda Lima : Bersedia menerima arahan dalam apa jua keadaan sungguhpun arahan itu tidak bersesuaian dengan keinginan diri. Sanggup mengenepikan kepentingan peribadi demi bukti sebuah keikhlasan.

Petanda Enam : Prihatin terhadap keperluan jamaah. Memberi tumpuan penuh dan serius terhadap jadual aktiviti dan keperluan semasa dengan rasa tanggungjawab, tidak hanya menanti surat jemputan atau arahan. Rasa terpanggil untuk menunaikan keperluan jamaah adalah sikap yang mempamerkan keikhlasan seorang pejuang.

Petanda Tujuh : Tolak ansur dalam mengendali gerak kerja dan masalah jamaah jua menjadi cermin ke arah melahirkan jiwa yang ikhlas. Tabiat mementingkan diri sendiri adalah jelas bertentangan dengan prinsip keikhlasan.

Petanda Lapan : Menghormati generasi terdahulu sekalipun mereka serba kekurangan kerana mereka sekurang-kurangnya menjadi mata rantai menyambung perjuangan suci ini.

“Dan orang-orang (Islam) yang datang kemudian daripada mereka (berdoa dengan) berkata; Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah Belas kasihan dan Rahmat-Mu.”
[Surah al-Hasyr : 10]

Petanda Sembilan : Post mortem dan muhasabah aktiviti yang telah dijalankan. Pejuang yang ikhlas tidak bersikap sambil lewa terhadap aktiviti jamaah yang dilaksanakan.

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi Pengetahuan-Nya akan segala yang kamu kerjakan.”
[Surah al-Hasyr : 18]

Petanda Sepuluh : Mengakui dan menginsafi kesilapan yang dilakukan agar ia tidak berulang kembali. Pejuang yang ikhlas tidak teragak-agak dan malu untuk akui kesilapan malah segera insaf dan bertaubat.

Petanda Sebelas : Jaga rahsia jamaah, justeru ia suatu amanah yang mesti dipelihara oleh setiap anggota dan pimpinan. Perbuatan membocorkan rahsia jamaah seperti mendedahkan minit mesyuarat kepada mereka yang bukan ahli mesyuarat dan umum adalah merupakan perbuatan khianat yang tidak sewajarnya dilakukan oleh anggota atau peminpin jamaah.

Petanda Dua Belas : Menepati keputusan dan ketetapan jamaah. Ia merupakan kewajipan jamaei yang mesti dipatuhi. Mewujudkan jamaah dalam jamaah atau mesyuarat tidak rasmi selepas mesyuarat rasmi untuk merubah keputusan jamaah dan menyanggahinya adalah satu kesalahan serius dalam akhlak berjamaah.

Tiada ulasan: