07 Januari 2013

Perkembangan Bayi Pada Awal Kelahiran

Segala Puji bagi Allah Ta'ala serta Salawat dan Salam kepada Nabi SAW, mujahid kami telah selamat dilahirkan sebentar tadi. Terima kasih yang tidak terhingga kepada isteri tercinta, Nur Hazirah binti Tarmizi atas penat lelah 'mengendong' bayi ini sehingga sampai kepada tempoh kelahirannya ke dunia. Moga Allah mengurniakan pahala yang berlipat ganda kepadamu dan kebaikan yang memenuhi seluruh isi bumi dan langit, Insha Allah.

Menurut pembacaan saya terhadap perkembangan bayi yang baru lahir di laman web BabyCenter.Com, ada berberapa perkara yang perlu saya tahu.

Bayi saya mungkin kelihatan "mengerekot" dengan tangan dan kakinya belum betul-betul lurus. Berdasarkan pembacaan di laman web tersebut, ini adalah sesuatu yang normal, dan tangan dan kakinya akan melurus apabila dia bertambah selesa dengan keadaan di luar perut ibunya. Jika kakinya kelihatan melengkung bengkok, saya tidak seharusnya bimbang. Ini adalah sebahagian proses meregang dan akan membetul dengan sendirinya apabila dia berusia lima atau enam bulan.

Menjelang akhir bulan, bayi saya akan dapat mengangkat kepalanya untuk seketika apabila dia berbaring atas perut ibunya. Mungkin juga bayi saya boleh memusingkan kepala dari sisi ke sisi. Pergerakan yang tersentak-sentak akan menjadi lebih lancar apabila sistem urat sarafnya menjadi lebih matang. Namun begitu, refleksnya yang masih primitif, seperti menghisap dan mengunyahkan tangannya akan memperlihatkan bayi saya bersifat dominan.

Bayi baru lahir masih sedang mengubahsuaikan diri kepada dunia baru yang sangat berbeza daripada keadaan dalam rahim yang selesa, hangat dan selamat, dan inilah sebabnya kebanyakan bayi amat gemarkan bedungan atau dibalut selamat dalam kain bedungnya.

BAYI 'DIKUASAI' KELAPARAN

Mungkin boleh saya katakan bahawa, makanan adalah perkara yang amat penting dalam kehidupan bayi saya, dan tidur adalah yang kedua terpenting. Bayi saya akan menyusu dua atau tiga jam sekali siang dan malam. Pola tidurnya juga seperti itu. Difahamkan, kebanyakan bayi baru lahir tidur sejumlah 16 hingga 17 jam dalam masa 24 jam, tetapi ini meliputi jumlah tidur yang tidak panjang masanya, iaitu sebanyak lebih kurang lapan kali. Menjelang akhir bulan nanti, bayi saya mungkin akan dapat menunjukkan satu pola menyusu dan tidur yang agak tetap. Namun begitu, saya juga mungkin tidak mendapati sebarang pola yang tetap sehingga beberapa bulan lagi.

MENANGIS: KOMUNIKASI UTAMA

Setakat ini, bayi saya belum lagi menunjukkan sebarang personaliti, atau apa-apa yang kita boleh kenali sebagai personaliti. Tetapi dia giat mengekspresikan dirinya dengan cara yang paling diketahuinya, iaitu menangis. Dia menghabiskan masanya dengan melalui dan merentasi beberapa alam mengantuk, berjaga senyap dan berjaga aktif. Sesudah melalui trauma kelahiran, dia sekarang sedang cuba menguruskan kebanjiran pelbagai rangsangan.

Pada bulan ini bayi saya juga kadangkala akan menjadi senyap dan tenang apabila saya bercakap dengannya dengan suara lembut dan apabila saya menegakkan badannya. Dia mungkin juga mengeluarkan bunyi "ah" apabila dia mendengar suara atau melihat muka saya. Kebanyakan bayi suka dipeluk, dibelai, dicium, diusap, diurut dan didukung. Mungkin sentuhan adalah cara penting bagi anda berkomunikasi dengan bayi.

PENGLIHATANNYA YANG TERBATAS

Penglihatan bayi saya dikatakan masih kabur dan samar-samar. Muka saya dan zaujah adalah yang paling menarik baginya pada masa ini, selain dari objek yang berkontras. Mungkin inilah sebabnya mengapakah mainan hitam dan putih, dan mainan gantungan diperkenalkan. Menurut pembacaan saya, jangkauan penglihatan bayi baru lahir hanya dalam lebih kurang 30 sentimeter. Dalam erti kata lain, bayi saya hanya dapat melihat muka orang yang mendukungnya dengan jelas, tetapi tak boleh nampak lebih jauh dari itu.

Kajian juga ada menunjukkan bahawa bayi lebih suka melihat muka orang daripada lain-lain pola atau warnaan. Oleh itu, saya dan zaujah selalu menghampirinya supaya dia boleh mengkaji raut muka, hidung, mata dan mulut kami, selain daripada bercakap-cakap dengannya.

PEMBELAJARAN BERMULA

Saya mungkin akan memerhati pada masa-masa tertentu, di mana bayi saya yang baru lahir itu senyap dan berjaga. Ini adalah masa yang prima untuk pembelajaran. Insha Allah, masa-masa ini akan digunakan untuk bermain dan bercakap dengannya. Tetapi, jika sayacuba berinteraksi dengannya dan dia tidak begitu responsif, saya difahamkan bahawa dia mungkin terlalu mengantuk atau telah berganjak masuk ke alam berjaga aktifnya.

Saya difahamkan juga bahawa dari saat awal ini lagi, bayi saya telah boleh mengecam muka dan gerak isyarat secara intuitif, dan ada kalanya dia mengajuk gerak-geri saya. Insha Allah, saya akan berikannya peluang untuk meniru dan mencontohi ekspresi muka saya dengan meletakkan muka saya dekat dengan mukanya, atau menjelir lidah, atau meninggikan alis mata saya beberapa kali secara ulangan. Mungkin dia perlukan masa untuk meniru ekspresi saya. Saya difahamkan bahawa dia mungkin tidak memberi respon dengan serta merta, atau mungkin dia tidak berbuat apa-apa, tetapi, saya tak perlu ragu sebab dia pasti akan melihat apa yang telah saya ekspresikan.

BERMAIN DENGAN BAYI YANG BARU LAHIR

Mainan gantungan yang mempunyai pola berkontras tinggi dan buku-buku bergambar yang mempunyai lukisan berlakar terang dilihat mengujakan bayi saya. Tetapi, saya diingatkan agar sentiasa berwaspada mengenai reaksi bayi saya terhadap rangsangan dan interaksi. Walaupun memang baik bagi kita untuk membantunya mempelajari tentang dunianya sendiri, setengah bayi hanya boleh menmanfaatkan interaksi untuk masa yang pendek sahaja, atau rangsangan terhadap satu deria sahaja pada sesuatu masa.

Bayi saya akan menunjukkan yang dia dirangsang berlebihan dengan menguap, mengalih pandangannya, melengkuk badannya, memusing kepalanya, meragam atau menangis. Dia juga akan memberitahu saya apa yang disukainya, dan percayalah, anda akan memahami isyarat-isyaratnya dalam sedikit masa sahaja.

Seseorang bayi kebiasaannya akan kagum akan refleksi mereka sendiri. Saya kadangkala menghiburkannya dengan meletakkan cermin yang tidak boleh pecah di katilnya untuk ditatapi. Bayi saya mungkin belum lagi dapat mengenali dirinya sendiri tetapi, dia akan memerhatikan pergerakannya di dalam cermin pada masa-masa tertentu. Gim mainan yang dilengkapi dengan barang yang mampu menambat minat, barang yang boleh dipukul dan mengeluarkan bunyi membolehkan bayi saya melatih kemahiran mengkoordinasikan lengan, tangan dan jarinya -- dan dapat mengurangkan kebosanan berbaring.

Pada bulan-bulan pertama, dia mungkin belum lagi boleh mengerakkan tangannya secara sedar untuk mencapai objek tertentu – pergerakan seperti ini datangnya kemudian, pada usia empat atau lima bulan.

KESIMPULAN

Harus diingat bahawa setiap bayi adalah unik dan akan mencapai peringkat-peringkat pencapaian fizikalnya mengikut masa dan jadual mereka tersendiri. Semua di atas hanya merupakan garis panduan am mengenai potensi yang boleh dicapai oleh seseorang bayi -- jika bukan sekarang, mungkin tidak lama lagi.

Dan sekiranya bayi kita dilahirkan dalam keadaan pramatang, kita mungkin mendapati bahawa dia memerlukan masa yang lebih lama untuk melakukan sesuatu yang telah dapat dilakukan oleh bayi sama usia dengannya. Sebab itu, kebanyakan bayi yang dilahir pramatang diberi dua kiraan usia oleh pakar pediatrik – usia mengikut kronologi (dikira dari tarikh lahir) dan usia yang diubahsuai (dikira dari tarikh dia dijangka lahir). Anda harus mengukur perkembangan bayi anda berdasarkan usia yang telah diubahsuai, bukan usia kronologinya. Jangan bimbang, kebanyakan doktor menilai perkembangan bayi pramatang berpandukan tarikh dia sepatutnya dilahirkan dan menilai tahap pencapaian kemahirannya dari tarikh itu.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan perkembangan bayi, sila bertanya dengan doktor.

Tiada ulasan: